18 Ιουν 2013

Συλλαβίζοντας το όνειρο...

Στα πλαίσια των προγραμμάτων  σχολικών δραστηριοτήτων Φιλαναγνωσίας για τους μαθητές της Α/θμιας Εκπ/σης  εκπονήσαμε το πρόγραμμα ‘‘Κινηματογράφος και βιβλίο’’ σε μια δική μας παραλλαγή.

Επιλέξαμε την ταινία ‘Akilla and the bee’ (Συλλαβίζοντας το όνειρο) και μετά από πρόταση των μαθητών αποφασίσαμε να φτιάξει ο καθένας το δικό του ημερολόγιο για την ηρωίδα της ταινίας!


Αφού επεξηγήθηκε ο τρόπος καταγραφής του ημερολογίου,ξεκίνησε η σταδιακή προβολή της ταινίας σε 9 ενότητες, στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας. 

Παράλληλα ,επειδή η ταινία πραγματευόταν τη συμμετοχή ενός 11χρονου κοριτσιού (Akilla) σε ένα διαγωνισμό ορθογραφίας, μέσα στην τάξη παίξαμε παιχνίδια που έχουν σχέση με την ορθογραφία, την ετυμολογία και τη γραμματική αναγνώριση των λέξεων της ελληνικής γλώσσας, όπως: ‘’Μιλάτε ελληνικά;’’ , ‘’Λίγα λόγια και σοφά’’ και  ‘’Κρυπτόλεξο’’.

Στόχοι του project,οι οποίοι και επιτεύχθηκαν , ήταν οι μαθητές να καταστούν γνώστες της ελληνικής γλώσσας αλλά και να βελτιώσουν την παραγωγή τόσο του γραπτού όσο και του προφορικού λόγου. Ταυτόχρονα να γίνουν κοινωνοί της έκτασης  της ελληνικής γλώσσας, καθώς μέσα από την ταινία μπορούσαν να αντιληφθούν ότι άλλες γλώσσες, όπως η αγγλική, έχουν δανειστεί λέξεις και όρους της γλώσσας μας. (thesis=θέση/άποψη,periodicity=περιοδικότητα, therapeutical=θεραπευτικός κ.τ.λ)
Και τέλος να εξοικειωθούν με τη χρήση των Τ.Π.Ε ως εργαλείο έκφρασης καθώς τα ημερολόγια τους θα τα κατέγραφαν σε ηλεκτρονική μορφή, με τη βοήθεια του κειμενογράφου,ούτως ώστε να τυπωθούν και να βιβλιοδεθούν.

Το πρόγραμμα είχε διάρκεια 4 μήνες  και πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία της δασκάλας της τάξης κ. Πριμηκυρίου Ευαγγελίας σε συνεργασία με την καθηγήτρια της Πληροφορικής του σχολείου μας κ. Δεσποτοπούλου Ζωής.


Εδώ θα δείτε ένα μικρό δείγμα από τις εργασίες των μαθητών.