18 Ιουν 2015

Η θάλασσα μέσα από την τέχνη

   Ζούμε σε μια πόλη παραθαλάσσια. Η θάλασσα αγγίζει όλους τους ανθρώπους, τον καθένα με διαφορετικό τρόπο. Εμφανίζεται στην καθημερινότητά μας με τη μορφή της διεξόδου, του αγωνιστικού πεδίου, του μυστηρίου, της έμπνευσης, της δοκιμασίας, της εμπειρίας, της ευχαρίστησης, σαν την ίδια μας τη ζωή. Είναι στοιχείο που παρεμβαίνει δυναμικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας.

   Στην Ελλάδα, θάλασσα και ξηρά συνυπάρχουν σε μια σχέση αλληλεξάρτησης. Τα ταξίδια , η επικοινωνία, το εμπόριο, η διατροφή, η ξενιτιά, η ποίηση, το τραγούδι είναι στοιχεία του λαού μας που είναι στενά δεμένα με τη θάλασσα. Όχι μόνο δε μπορεί να αγνοηθεί αλλά είναι ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας.

   Για όλους αυτούς τους λόγους, το  πρόγραμμα που εκπόνησε φέτος η Ε΄2 τάξη του σχολείου μας είχε τίτλο: «Η θάλασσα μέσα από την τέχνη».

   Συγκεκριμένα, τα παιδιά με το δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, με την προσωπική τους έρευνα, τις συζητήσεις, το παιχνίδι και τη δημιουργική έκφραση κάθε μορφής τέχνης, προσέγγισαν το θέμα, μέσα από την λογοτεχνία , την ποίηση, τη μουσική, το χορό, το θέατρο, τη ζωγραφική, τον κινηματογράφο, την κεραμική, την παράδοση, το face painting και τη φωτογραφία. Η θάλασσα σαν έννοια με ιδιαίτερα πλούσια διαπολιτισμικά στοιχεία έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά να επεξεργαστούν αυτά τα στοιχεία στην ομάδα τους και να τα αξιοποιήσουν εποικοδομητικά και δημιουργικά. Το πρόγραμμα αποτέλεσε άριστο πλαίσιο για την απόκτηση γνώσεων, τη διαμόρφωση δεξιοτήτων, αξιών και στάσεων και την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της κριτική σκέψης αλλά και της συναισθηματικής ανάπτυξης των μαθητών.

   Ο σχεδιασμός και ο συντονισμός του προγράμματος έγιναν από την υπεύθυνη εκπαιδευτικό του τμήματος Σπανού Αικατερίνη.
Για την υλοποίηση του προγράμματος βοήθησαν επίσης:
Ο καθηγητής Εικαστικών :Πηλιχός Ευστάθιος

Η καθηγήτρια Μουσικής :Σαμαλέκα Αναστασία
Ο καθηγητής Θεατρικής Αγωγής: Φλώρος Μιχάλης
Η καθηγήτρια Πληροφορικής: Λάλου Ασημίνα



 Στο τέλος της σχολικής χρονιάς:

-Οι μαθητές παρουσίασαν το πρόγραμμά τους στο Θέατρο Παπαδημητρίου στα πλαίσια της πολιτιστικής εκδήλωσης με τίτλο "Τα παιδιά σε δράση για το περιβάλλον, την υγεία, τον πολιτισμό" που διοργανώθηκε από τη Δ/νση Π.Ε. Ευβοίας  με πρωτοβουλία της υπεύθυνης πολιτιστικών προγραμμάτων του νομού μας κ. Θάλειας  Καλαμπαλίκη.






Για να δείτε την παρουσίαση του προγράμματος πατήστε  εδώ




-Παρουσίασαν το πρόγραμμα τους στους μαθητές του σχολείου μας.






-Συμμετείχαν με τις φωτογραφίες που τράβηξαν στην έκθεση φωτογραφίας με θέμα "Η γειτονιά του σχολείου μέσα από τα μάτια των παιδιών" στα πλαίσια της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Δασκάλων  και Νηπιαγωγών Χαλκίδας , στο "Στρογγυλό", στην παραλία της Χαλκίδας στις 14 Ιουνίου 2015.