18 Ιουν 2015

Εκδήλωση για τον Ελ Γκρέκο

   Την Τετάρτη 3  Ιουνίου 2015  πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Παπαδημητρίου από το σχολείο μας εκδήλωση  με θέμα: «Ελ Γκρέκο, στη φλόγα των μεταμορφώσεων »,  με αφορμή  τις επετειακές εκδηλώσεις για το έτος Ελ Γκρέκο.

   Την εντυπωσιακή έναρξη έκαναν  μαθητές της Δ΄ τάξης με μουσικοκινητικό  δρώμενο. 





























   Στη συνέχεια η  Δ/ντρια του Σχολείου  κ.  Καρλατήρα  Διονυσία   παρουσίασε δράσεις-δραστηριότητες  που είχαν πραγματοποιηθεί από  όλα τα τμήματα του σχολείου , τα οποία συμμετείχαν  στο συγκεκριμένο πολιτιστικό πρόγραμμα για το έτος Ελ Γκρέκο κατά τη διάρκεια της  χρονιάς, σχολιάζοντας παράλληλα: « Η δυσκολία του θέματος το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε φέτος ήταν αρκετά μεγάλη, όμως το τολμήσαμε, θελήσαμε να ανακαλύψουμε νέες διαδρομές, να περπατήσουμε στα δύσβατα μονοπάτια της  τέχνης, να οικοδομήσουμε μια γέφυρα πολιτιστικών και πολιτισμικών αξιών, μέσω του Ελ Γκρέκο, του συνδετικού κρίκου κατά τον ιστορικό τέχνης Νίκο Χατζηνικολάου της βυζαντινής αισθητικής με τον ευρωπαϊκό εικαστικό πολιτισμό. Οι μαθητές μας έπρεπε να κατανοήσουν την ανθρώπινη και καλλιτεχνική ζωή ενός από τους πιο ανήσυχους και εκκεντρικούς ζωγράφους του 16ου αιώνα, να μεταφερθούν νοερά σε μια άλλη εποχή, να ακολουθήσουν τις αισθητικές διαδρομές του Ελ Γκρέκο, να υποδυθούν ρόλους πέρα από τον ορίζοντα των δικών τους εμπειριών και να οδηγηθούν σε αισθητικές μεταμορφώσεις»




   Οι μαθητές  της ΣΤ΄τάξης  με το  θεατρικό δρώμενο για τον Ελ Γκρέκο  και  υπεύθυνο το δάσκαλο της Θεατρικής Αγωγής κ. Φλώρο Μιχάλη, ο οποίος είχε αναλάβει και τη συγγραφή του θεατρικού έργου κατενθουσίασαν το κοινό. Την ενδυματολογία των συμμετεχόντων στο θεατρικό την επιμελήθηκαν οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης με την επίβλεψη του δασκάλου Θεατρικής Αγωγής κ. Φλώρου Μιχάλη
Στο θεατρικό συμμετείχαν:

  • Ερμής Σαλλακίδης : Δομήνικος
  • Στάθης Σταθόπουλος ; Γκεβάρα
  • Κωνσταντίνος Πολυκαρπίδης : Τιτσιάνο
  • Γιάννη; Πάλλης : Αφηγητής
  • Στέφανος Πατουλιάς : Δούκας Καρτόνε - Αφηγητής
  • Νίκος Χουλιαράς : Δάσκαλος - Αγρότης
  • Νίκος Πετρογιάννης : Νικολός
  • Σπύρος Σμπιλίρης : Μανούσος
  • Δανάη Ρουμπή : Αφηγητής - Ιεροεξεταστής
  • Μαρίνα Ρόδη : Βοηθός
  • Καλλιόπη Οικονόμου : Ευγενής - Θεά Δήμητρα
  • Ελευθερία Χρήστου : Ακόλουθος
  • Ελένη Τρίκκα : Χερώνυμα
  • Χαρούλα Παππά : Αφηγητής
  • Μαριαλένα Φέκκα : Ευγενής - Μαθητής
  • Αντρέας Υμεράι : Πατέρας - Αφηγητής





  Οι μαθητές   της μεγάλης  χορωδίας του σχολείου με υπεύθυνη την μουσικό κ. Σαμαλέκα Αναστασία  προκάλεσε συναισθηματική δόνηση στην ψυχή των θεατών .




  Η ποικιλομορφία του προγράμματος, η εναλλαγή παραδοσιακών  χορών από τη γενέτειρα του Γκρέκο, παραδοσιακών μουσικών οργάνων, τα χορευτικά, η μουσική, τα σκηνικά διατήρησαν  αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών ως τη λήξη της εκδήλωσης.   

  Στο τέλος η χορευτική ομάδα του Συλλόγου Κρητών Εύβοιας: « Ο Ψηλορείτης» , απογείωσε το κοινό και καταχειροκροτήθηκε.

   Παράλληλα λειτούργησε στην είσοδο του θεάτρου έκθεση ζωγραφικής  και αγιογραφίας με έργα μαθητών του σχολείου .



   Υπεύθυνος για την έκθεση της ζωγραφικής, της αγιογραφίας, των σκηνικών  ήταν  ο  καθηγητής των Εικαστικών κ. Στάθης  Πηλιχός ,  για την τεχνική υποστήριξη, προβολή διαφανειών η κ. Λάλου Ασημίνα καθηγήτρια Πληροφορικής, για τη δημιουργία του βίντεο της Γ΄ τάξης  η κ. Μαμουλαίου Δήμητρα. Για τη διδασκαλία των παραδοσιακών χορών στους μαθητές η κ. Πατσουλάκη Ευαγγελία και η κ. Σταματάκου Παρασκευή, για το  χορευτικό των μαθητών των απογευματινών μαθημάτων που πραγματοποιούνται από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων  η κ. Στέργου Σοφία.

 Ενεργό συμμετοχή είχαν όλοι  οι  εκπ/κοί του σχολείου  και το βοηθητικό προσωπικό .

   Την εκδήλωση παρακολούθησαν  Δ/ντές Σχολείων, η Πρόεδρος Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών κ. Βέτα  Κορωναίου, η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Α/θμιας  Εκπ/σης Ν. Εύβοιας  κ. Θάλεια Καλαμπαλίκη.
Χορηγός  της εκδήλωσης  ήταν ο Δημοτικός Οργανισμός Άθλησης Πολιτισμού και Περιβάλλοντος  Χαλκίδας.

Ο Σύλλογος  Γονέων και Κηδεμόνων  βοήθησε στην υλοποίηση της  εκδήλωσης.


Βίντεο εκδήλωσης

Για να δείτε το πρώτο μέρος της εκδήλωσης πατήστε εδώ
Για να δείτε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πατήστε εδώ
Για να δείτε το τρίτο μέρος της εκδήλωσης πατήστε εδώ
Για να δείτε το τέταρτο μέρος της εκδήλωσης πατήστε εδώ
Για να δείτε το πέμπτο μέρος της εκδήλωσης πατήστε εδώ
Για να δείτε βίντεο με τις δραστηριότητες των μαθητών του Γ΄1 πατήστε εδώ



Δημοσιεύσεις στον Ευβοϊκό Τύπο

Από το Πανευβοϊκό Βήμα


Από την Ευβοϊκή Γνώμη