20 Ιουν 2018

Ευρωπαϊκές Γεύσεις στο Σχολείο μας


   
Γαλλική Κουζίνα

Γαστρονομία είναι η βαθιά γνώση όλων όσων αφορούν στη διατροφή του ανθρώπου. Η γαλλική γαστρονομία συμμετέχει στην πολιτιστική της εμβέλεια σε όλο τον κόσμο καθώς  η Γαλλία είναι μια χώρα με παράδοση και έμπνευση που επηρέασε τις συνήθειες παγκοσμίως. Τα γαλλικά φαγητά και γλυκά χαρακτηρίζονται από έναν αριστοκρατικό και πρωτότυπο συνδυασμό γεύσεων.

      Οι μαθητές των τάξεων Ε1΄,Ε2΄και ΣΤ1΄, ΣΤ2΄,ΣΤ3΄του 18ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας την Τρίτη 22 Μαΐου 2018 και Τρίτη 29 Μαΐου 2018 αντίστοιχα, έκαναν ένα γαστρονομικό ταξίδι συμμετέχοντας με διάφορα εδέσματα της γαλλικής κουζίνας που οι ίδιοι είχαν φτιάξει και τα οποία απόλαυσαν και μοιράστηκαν με τους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου.


Γερμανικές Γεύσεις


   Οι μαθητές των τάξεων Ε και Στ είχαν την ευκαιρία να παρασκευάσουν και να δοκιμάσουν, ίσως για πρώτη φορά, γερμανικά φαγητά, όπως Currywurst (ψητά γερμανικά λουκάνικα συνοδευμένα με μια γλυκιά και πικάντικη σάλτσα), Kartoffelsalat (πατατοσαλάτα), Brezel (αλμυρό κουλούρι), γιαούρτι με μαρμελάδα και Mϋsli (δημητριακά), Berliner (λουκουμάδες με γέμιση μαρμελάδας, κρέμας ή πραλίνας) και Waffeln (βάφλες με παγωτό).

   Η βιωματική αυτή δράση ευχαρίστησε πολύ τους μαθητές και ενίσχυσε σημαντικά το ενδιαφέρον τους για το γερμανικό πολιτισμό και πιο συγκεκριμένα για τη γαστρονομία.
Αγγλικές Γεύσεις

Η κουζίνα της Γηραιάς Αλβιόνας έχει δεχθεί επιρροές από τις κουζίνες όλων των λαών που την κατοίκησαν.
Τα κλασικά οικογενειακά αγγλικά γεύματα είναι ιεροτελεστία. Ξεκινούν από τη λεπτομέρεια των ασπρορούχων (τραπεζομάντηλα και πετσέτες), που πάντα είναι διακριτικά, αλλά περίτεχνα. Τα σερβίτσια πρέπει να είναι από φίνες και περίτεχνες πορσελάνες και τα ποτήρια από καλό κρύσταλλο.  
Συνήθως, ξεκινούν με ένα - δύο απλά ορεκτικά, συνεχίζουν με ένα κυρίως γεύμα που συνοδεύεται από σαλάτα, ενώ συχνά υπάρχει και μια παραδοσιακή πίτα και βέβαια κρασί ή ακόμα καλύτερα κάποια βρετανική μπύρα (ale). Στη συνέχεια ακολουθεί το επιδόρπιο μαζί με κάποιο σέρι, ενώ το τέλος σηματοδοτείται από το σερβίρισμα του απαραίτητου τσαγιού και κάποιου μπράντι με πούρα για τους κυρίους. Όσο δε αφορά στην ιερή ώρα του τσαγιού υπάρχουν πάντα μυριάδες «καλούδια», όπως μπισκοτάκια και κέικ, τάρτες φρούτων και κομπόστες, κρέπες με σφενδαμόμελο και ξηρούς καρπούς.  
Προφανώς, ενώ οι Βρετανοί εμφανίζονται ψύχραιμοι και φλεγματικοί, δεν στερούνται απόλαυσης από το φαγητό, το ποτό ή το γλυκό τους.