20 Οκτ 2015

Εβδομάδα περιβαλλοντικών δράσεων - Εκπαιδευτική επίσκεψη στο "Κτήμα Τζιβάνη"

   Με αφορμή την εβδομάδα περιβαλλοντικών δράσεων, την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015 οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης του σχολείου μας μαζί με τους δασκάλους τους επισκέφτηκαν το Κτήμα-Οινοποιείο-Λαογραφικό Μουσείο Τζιβάνη.
   Ενημερώθηκαν από τους ιδιοκτήτες για όλη τη διαδικασία οινοποίησης από τη συγκομιδή των σταφυλιών μέχρι την εμφιάλωση του κρασιού, καθώς επίσης και για τα παράγωγα του σταφυλιού (ξύδι, μπαλσάμικο, τσίπουρο, κ.α.)   Φτάνοντας η πολυπόθητη ώρα:
Τα παιδιά ξεχύθηκαν στους αμπελώνες, έκοψαν σταφύλια, μετέφεραν τα τελάρα στο φορτηγάκι που θα τα πήγαινε στο πατητήρι, τα πάτησαν και έβγαλαν τον μούστο. Σαν ανταμοιβή για "την εργασία τους", κάθε παιδί πήρε και από ένα μπουκάλι μούστο.


   Είδαν τις δεξαμενές κρασιού, το εμφιαλωτήριο και το χώρο αποθήκευσης -παλαίωσης ορισμένων μπουκαλιών κρασιού.
   Επισκέφτηκαν και το λαογραφικό μουσείο για να γνωρίσουν από κοντά διάφορα εργαλεία-αντικείμενα-σκεύη που χρησιμοποιούνταν παλιά για την καλλιέργεια του αμπελιού, την παραγωγή κρασιού  και τσίπουρου.
  Είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και άλλα εργαλεία και αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι παλαιότερα, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.
   "Οι μικροί μας εργάτες" αποκόμισαν μια πλούσια εμπειρία σχετικά με το αμπέλι και το οινοποιείο και έφυγαν κατενθουσιασμένοι.