2 Απρ 2015

Διδακτική επίσκεψη στο Διαδραστικό Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα

   Την Τρίτη 31 Μαρτίου οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Διαδραστικό Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα, στα πλαίσια των προγραμμάτων και των δραστηριοτήτων που εκπονούνται στην Ευέλικτη Ζώνη.

   Οι μαθητές της Α΄ τάξης παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: "Μελισσοκομία (μέλισσα μέλι-κερί)''. Τα παιδιά ντύθηκαν μελισσοκόμοι, είδαν παλιές παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες κυψέλες καθώς και κηρύθρες. Γεύτηκαν το μέλι και ενημερώθηκαν για τις ιδιότητές του από παραδοσιακό μελισσοκόμο. Επίσης ενημερώθηκαν για τη δημιουργία της κηρύθρας από τη μέλισσα,τα προϊόντα και πώς παρασκευάζεται παραδοσιακά το κερί. Οι μικροί μας μαθητές έφτιαξαν παραδοσιακά κεριά και τα πήραν μαζί τους.

Οι δασκάλες της Α΄ τάξης κ. Βασιλείου Παρασκευή (Α΄2), κ. Παπαμιχάλη Ελένη (Α΄1) και η κ. Νικόλτση Μαρία (Εξειδικευμένη Εκπαιδευτική Υποστήριξη), με τους μικρούς τους μαθητές  Οι μαθητές της Β΄ τάξης παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: "Αναπαράσταση καλλιέργειας της γης (Καλλιέργεια, σπορά, θερισμός, σιτάρι, αλεύρι, ψωμί)".
   Οι μαθητές έγιναν πρωταγωνιστές σε μια αυθεντική, ζωντανή αναπαράσταση της δύσκολης καθημερινότητας των προγόνων τους, που όμως είχε άμεση εξάρτηση με τη ζωή τους (τροφή). Η σπορά, το αλέτρι, η παλαμαριά, το δρεπάνι και το ντουγένι είναι μερικά από τα εργαλεία που τα παιδιά χρησιμοποίησαν, ενώ στη συνέχεια γύρισαν το χειρόμυλο ρίχνοντας σιτάρι, δημιούργησαν αλεύρι και παρασκεύασαν, ζύμωσαν, έπλασαν και διακόσμησαν το δικό τους "άρτο τον επιούσιο".

Οι μαθητές του Β΄2 με το δάσκαλό τους κ. Νούσα ΑθανάσιοΜετά το τέλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων οι μαθητές ξεναγήθηκαν στα εκθέματα του λαογραφικού μουσείου.