16 Μαΐ 2012

Η Ολυμπιακή Φλόγα στην πόλη μας



Οι μαθητές των Β2 και Ε2 τμημάτων του σχολείου μας με αφορμή τη φιλοξενία της ολυμπιακής φλόγας στην πόλη μας και τη διενέργεια λαμπαδηδρομίας, όπου και συμμετείχαν αθλητές παγκόσμιου βεληνεκούς (Αϊνδιλή Ειρήνη – ολυμπιονίκης, Τσικούνα Στέλλα - ολυμπιονίκης, Μιτζιφίρη Ελένη - παγκόσμια πρωταθλήτρια, Λέων Γεώργιος - παγκόσμιος πρωταθλητής, Αναγνώστου Φάνης - παγκόσμιος πρωταθλητής), συμμετείχαν στην τελετή υποδοχής της.


Στην τοποθεσία ''στρογγυλό'' είχε στηθεί βωμός για να ανάψει με τη φλόγα και στη συνέχεια ακολούθησε 30λεπτη τελετή με χαιρετισμούς επισήμων, χορευτικό πρόγραμμα από το Λύκειο Ελληνίδων Χαλκίδας, ενώ η Φιλαρμονική Ορχήστρα Χαλκίδας παιάνισε τον Ολυμπιακό ύμνο , τον εθνικό ύμνο του Λονδίνου και τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας.




Οι μαθητές της Β2 τάξης ορμώμενοι από την εμπειρία τους αυτή θέλησαν να αποτυπώσουν στο χαρτί όλα όσα είδαν, ζωγραφίζοντάς τα.




Η Ολυμπιακή Φλόγα είναι ένα σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων το οποίο και αντιπροσώπευε ''την προσπάθεια για την νίκη''. Είναι αναπαράσταση της κλοπής της φωτιάς του Δία από τον Προμηθέα, και οι ρίζες της βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα, όπου η ιερή φλόγα αναβόταν από τις ακτίνες του ήλιου και κρατούνταν άσβεστη καθ' όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Φλόγα επανήλθε κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1928, ενώ η λαμπαδηδρομία εισήχθη κατά τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936.


Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας γίνεται στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Για πρώτη φορά έγινε το 1936 για την Ολυμπιάδα του Βερολίνου με τη βοήθεια κοίλου κατόπτρου, το οποίο ανήκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είχε κατασκευαστεί στη Γερμανία. Επιστημονικός υπεύθυνος αυτής της πρώτης αφής ήταν ο καθηγητής φυσικής Σαλτερής Περιστεράκης.


Η πρωθιέρεια Ινώ Μενεγάκη
«έδωσε ζωή» στην Ολυμπιακή Φλόγα
Σύμφωνα με το τελετουργικό που έχει καθιερωθεί την αφή κάνει η πρωθιέρεια στο χώρο του ναού της Ήρας (Ηραίου), που βρίσκεται απέναντι από το ναό του Δία, στο αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Εκεί η πρωθιέρεια ζητά τη βοήθεια του θεού του ήλιου Απόλλωνα ώστε να ανάψει η δάδα απαγγέλλοντας την ακόλουθη επίκληση:



ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ
Ιερά σιωπή!

Να ηχήσει όλος ο αιθέρας, η γη, η θάλασσα και οι πνοές των ανέμων.

Όρη και Τέμπη σιγήστε.

Ήχοι και φωνές πουλιών παύσατε.

Γιατί μέλλει να μας συντροφεύσει ο Φοίβος, ο Φωσφόρος Βασιλεύς.

Απόλλωνα, θεέ του ήλιου και της ιδέας του φωτός,

στείλε τις ακτίνες σου και άναψε την ιερή δάδα

για τη φιλόξενη πόλη της ...(όνομα της διοργανώτριας πόλης).

Και συ, ω Δία, χάρισε ειρήνη σ' όλους τους λαούς της Γης

και στεφάνωσε τους νικητές του Ιερού Αγώνα.

Μετά την αφή η πρωθιέρεια παραδίδει-ανάβει με τη φλόγα τη δάδα του πρώτου λαμπαδηδρόμου, ενώ παράλληλα φυλάει άσβηστη τη φλόγα σε όλη τη διάρκεια της ολυμπιακής τετραετίας σε ειδικό χώρο. Ακολουθεί λαμπαδηδρομία σε πολλές πόλεις της Ελλάδας πριν τελικά παραδοθεί στους εκπροσώπους της διοργανώτριας χώρας.

Η λαμπαδηδρομία συνεχίζεται και η φλόγα φτάνει στο στάδιο τη βραδιά της τελετής έναρξης των αγώνων.

Πρώτοι Λαμπαδηδρόμοι
Ο πρώτος Λαμπαδηδρόμος για
το 2012, Σπύρος Γιαννιώτης
Ιδιαίτερα τιμητική είναι η επιλογή του πρώτου και του τελευταίου λαμπαδηδρόμου. Από το 1936 μέχρι το 1956 οι πρώτοι λαμπαδηδρόμοι δεν ήταν αθλητές. Στη συνέχεια καθιερώθηκε να είναι αθλητής εκτός από το 1972 και το 1980.


Το 1984 δεν έγινε λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους, ως διαμαρτυρία για την εμπορευματοποίησή της από τους διοργανωτές της ολυμπιάδας του Λος Άντζελες.

Ως το 2004 οι πρώτοι λαμπαδηδρόμοι ήταν αθλητές στίβου. Μόλις το 2008 επιλέχτηκε από άλλο άθλημα (τάε κβον ντο). Ως τώρα δεν υπήρξε γυναίκα πρώτη λαμπαδηδρόμος.

Η λαμπαδηδρομία συμβολίζει το πέρασμα των Ολυμπιακών παραδόσεων από τη μία γενιά στην επόμενη.