Την Τρίτη 28 Απριλίου οι μαθητές της Γ΄ τάξης πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο φρούριο του Καράμπαμπα στο συνοικισμό Κάνηθο στη Χαλκίδα. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος της ιστορίας και σκοπό είχε να γνωρίσουν οι μαθητές την τοπική τους ιστορία .Οι μικροί μας μαθητές ξεναγήθηκαν στο μουσείο του φρουρίου και πήραν πληροφορίες για τη διαχρονική ιστορία της πόλης μας καθώς και για τους λαούς που κατοίκησαν σε αυτήν.
Λίγα λόγια για την ιστορία του κάστρου:
Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την Ιστορία πιστεύουν ότι το κάστρο της Κανήθου (ή κάστρο Καράμπαμπα) έχει χτιστεί εκεί που κάποτε υπήρχε η αρχαία πόλη Κάνηθος, καθώς σώζονται σποραδικά ίχνη κτισμάτων και τάφων, στην επιφάνεια του εδάφους.
Πριν από το φρούριο που βλέπουμε σήμερα, είχαν χτιστεί άλλα κάστρα, τόσο από τους Βυζαντινούς, όσο και από τους Βενετούς. Το φρούριο που σώζεται σήμερα οικοδομήθηκε από τους Τούρκους το 1684, με σκοπό την προστασία της Χαλκίδας από τους Βενετούς. Σχεδιάστηκε από τον Βενετό Gerolimo Galopo και η αρχιτεκτονική του είναι περισσότερο Ευρωπαϊκή και λιγότερο Τουρκική.
Το φρούριο πολιορκήθηκε ανεπιτυχώς από τον Μοροζίνι το 1688 και οι Τούρκοι κατόρθωσαν να διατηρήσουν την κυριότητά του έως την απελευθέρωση της Ελλάδας, οπότε και το παρέδωσαν στο Ελληνικό κράτος.
Η θέση του είναι στρατηγική, καθώς ελέγχει τα στενά του Ευρίπου και την πόλη της Χαλκίδας. Στις επάλξεις διατηρούνται δύο ρωσικά κανόνια του 19ου αιώνα.
Στο ανατολικό τείχος του περιβόλου, μεταξύ της πύλης και του ανατολικού πύργου, βρίσκεται κωδωνοστάσιο, κτισμένο στη θέση όπου βρισκόταν η καμπάνα του συναγερμού του φρουρίου. Το μόνο καλά σωζόμενο κτίσμα μέσα στον περίβολο είναι ναός αφιερωμένος στον Προφήτη Ηλία, που χρονολογείται το 1895. Το δυτικό άκρο του τείχους καταλαμβάνει επτάπλευρος πύργος, η μεγαλοπρεπέστερη αμυντική κατασκευή του φρουρίου. Η είσοδος στον πύργο γίνεται από στενό καμαροσκεπή διάδρομο, που θυμίζει λαβύρινθο.