14 Απρ 2016

Σεμινάριο 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας


Την Τρίτη 5 Απριλίου 2016, στο Σχολείο μας πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική ημερίδα για τους 285 εκπαιδευτικούς της 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Νομού Εύβοιας με θέμα: «Για ένα σχολείο με έκφραση, χρώμα και φως ». Το σεμινάριο διοργάνωσε και συντόνισε ο Σχολικός Σύμβουλος της 3ης Ε.Π. Εύβοιας, Δρ Δημήτριος Μητάκος.

Στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών συμμετείχαν με μεγάλη επιτυχία όπως αποδεικνύεται από τα θετικά σχόλια των παρισταμένων δεκατέσσερις εκπαιδευτικοί ως εμψυχωτές – εισηγητές. Το καινοτόμο στοιχείο της επιλογής των συντελεστών της επιμόρφωσης ήταν εκτός της εμπειρίας και της αγάπης  τους για τη δουλειά μας, η παρουσία τους στο έμψυχο δυναμικό εκπαιδευτικών οι οποίοι υπηρετούν στην Εύβοια, και ως εκ τούτου θα είναι προσιτοί και οικείοι για περαιτέρω συνεργασίες με τους συναδέλφους τους. Οι δάσκαλοι  για μια ημέρα πήραν τη θέση των μαθητών στα 24 βιωματικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν σε όλους τους χώρους του σχολείου. Κάθε εργαστήριο είχε μέχρι 25 συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς, ενώ δημιουργήθηκε και αναρτήθηκε υπό μορφή ηλεκτρονικών πρακτικών σημαντικό πρακτικό διδακτικό υλικό αναφοράς για όλα τα θέματα του σεμιναρίου.
Το σεμινάριο σχεδιάστηκε για να καλύψει τέσσερις άξονες περιεχομένου ως ακολούθως:
1ος Άξονας : Θεατρικό Παιχνίδι
Εμψυχώτριες και θέματα:
1.1 Καρακάλου Ιωάννα, Διευθύντρια Δ.Σ. Πολιτικών και βοηθός εμψυχώτρια Δεκαβάλλα Αικατερίνη (Καθηγήτρια Αγγλικών Δ.Σ. Πολιτικών): « Το θεατρικό παιχνίδι στη διδακτική πράξη»
1.2 Ζέρβα Ευδοκία, Εκπαιδευτικός ΠΕ 70, 24ου Δ.Σ. Χαλκίδας: «Απλά μαθήματα Θεάτρου»
1.3 Μαμασούκα Μαγδαληνή, Εκπαιδευτικός ΠΕ 70, 10ου Δ.Σ. Χαλκίδας: «Δραματοποίηση τραγουδιών» 

 


                                                                    


                                                                                                                                                               2ος Άξονας : Το Παιχνίδι ως κινητική έκφραση στην αυλή και στην αίθουσα
Εμψυχωτές-εμψυχώτριες και θέματα:
2.1. Τσαμίτα Ιωάννα, Σχολική Σύμβουλος Γυμναστών Εύβοιας & Βοιωτίας,
Ναλμπάντογλου Μιχαέλα Εκπαιδευτικός ΠΕ 11, Δ.Σ. Δροσιάς: «Διαθεματική Προσέγγιση των παιχνιδιών στο Δ.Σ.» (εντός αίθουσας)
2.2. Τσαμίτα Ιωάννα, Σχολική Σύμβουλος Γυμναστών Εύβοιας & Βοιωτίας, Καμπούρη Βασιλική, Εκπαιδευτικός ΠΕ 11, Δ.Σ. Δροσιάς: «Διαθεματική Προσέγγιση των παιχνιδιών στο Δ.Σ.» (εντός αίθουσας)
2.3 Τσαμίτα Ιωάννα, Σχολική Σύμβουλος Γυμναστών Εύβοιας & Βοιωτίας, Ντάρλας Αναστάσιος,  Εκπαιδευτικός ΠΕ 11, 7ου Δ.Σ. Χαλκίδας: «Διαθεματική Προσέγγιση των παιχνιδιών στο Δ.Σ.» (στην αυλή)
2.4 Τσαμίτα Ιωάννα, Σχολική Σύμβουλος Γυμναστών Εύβοιας & Βοιωτίας, Μαραντίδου Σόνια, Εκπαιδευτικός ΠΕ 11, 7ου Δ.Σ. Χαλκίδας: «Διαθεματική Προσέγγιση των παιχνιδιών στο Δ.Σ.» (στην αυλή)


 

 
3ος Άξονας : Προσχολική Αγωγή 
Εμψυχώτρια και θέμα:
3.1 Μπαλάση Δέσποινα, Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Ευβοίας: «Βήματα για τη ζωή: Συνδέοντας την Προσχολική Αγωγή με την Εκπαίδευση στο Δημοτικό Σχολείο»

 4ος Άξονας : Καινοτόμες εκπαιδευτικές  παρεμβάσεις
Εμψυχώτριες και θέματα:
4.1 Καλαμπαλίκη Ευθαλία, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας: « Με μια ιστορία ταξιδεύω…: Δραστηριότητες φιλαναγνωσίας και δημιουργικής γραφής με βάση σύγχρονα παιδικά βιβλία»
 

4.2 Καλαθέρη Μαγδαληνή, Εκπαιδευτικός 7ου Δ.Σ. Χαλκίδας: «Με αφορμή ένα βιβλίο: Διαχείριση προβλημάτων συμπεριφοράς μέσα από βιωματικές δράσεις »
 
4.3 Αρβανιτά Αργυρώ, Εκπαιδευτικός 9ου Δ.Σ. Αγίας Παρασκευής:
«Μετασχηματίζοντας τη μάθηση μέσω της τέχνης»
                                                                             
 4.4 Παπαϊωάννου Κωνσταντίνα, Εκπαιδευτικός 10ου Δ.Σ. Χαλκίδας: «Σκέπτομαι, εκφράζομαι, δημιουργώ, αισθάνομαι…μέσα από τις εικόνες» 
Επισημαίνεται η  εθελοντική συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε υποστηρικτικές δράσεις της ημερίδας όπως η γραμματειακή υποστήριξη του σεμιναρίου και η δημιουργία του εικαστικού μέρους π.χ. η φιλοτέχνηση της αφίσας, η πρόσκληση, ο στολισμός του χώρου συνέβαλαν στην πετυχημένη διοργάνωση του σεμιναρίου, καθώς επίσης και η άψογη φιλοξενία από την Διευθύντρια του  Σχολείου μας κ. Καρλατήρα Διονυσία και το διδακτικό προσωπικό του σχολείου. Επίσης, πολύτιμη βοήθεια προσέφεραν η Διευθύντρια κ. Μιτζιφίρη Ελένη και το Διδακτικό προσωπικό του Δ.Σ. Μακρυκάπας, ο ΔΟΑΠΠΕΧ και η Σχολική Επιτροπή Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χαλκιδέων.
Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους : ο  Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χαλκίδας, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Μονάδων Α/θμιας Εκπ/σης Δήμου Χαλκιδέων κ. Μπαλογιάννης Μάνος, η Σχολική Σύμβουλος 2ης Ε.Π. Ευβοίας κ. Μπλατσούκα Βαγγελιώ, η Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών κ. Κορωναίου Βέτα, o αιρετός εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών στο ΑΠΥΣΠΕ Στερεάς Ελλάδας κ. Αυξωνίδης Άρης, ενώ ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας κ. Χρήστος Δημητρίου, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων απέστειλε γραπτό χαιρετισμό.