17 Ιουν 2014

"Φως και Σκιά..." στο ποιητικό τοπίο του Καβάφη

Την Δευτέρα 2 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Παπαδημητρίου από το 18ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδος εκδήλωση με θέμα: «Φως και Σκιά στο ποιητικό τοπίο του Καβάφη», με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις για το Έτος Καβάφη.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με εκπλήξεις και διατήρησε αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών ως τη λήξη της.
Την έναρξη έκανε η μαθήτρια της Α’ τάξεως Παναγιώτα Κοροβέση απαγγέλλοντας στίχους του Καβάφη με αφορμή την εικονογράφηση του ποιήματος: «Κεριά», που είχε πραγματοποιηθεί στο μάθημα της Φιλαναγνωσίας.


Στη συνέχεια η διευθύντρια του Σχολείου Διονυσία Καρλατήρα παρουσίασε δράσεις-δραστηριότητες που είχαν πραγματοποιηθεί από όλα τα τμήματα του Σχολείου, τα οποία συμμετείχαν στο συγκεκριμένο πολιτιστικό πρόγραμμα για το Έτος Καβάφη στην διάρκεια χρονιάς, σχολιάζοντας παράλληλα:
«Επιλέξαμε να ασχοληθούμε συλλογικά με την ποίηση του Καβάφη, να συν-δημιουργήσουμε ως σχολική μονάδα από την πρώτη ως την έκτη τάξη και να καταθέσουμε στη συλλογική μνήμη του σχολείου μας μια ακόμα διεύρυνση του αισθητικού και ψυχικού ορίζοντα, συνδιαμορφώνοντας την κουλτούρα της σχολικής μας ζωής…

»Έπρεπε να προσαρμόσουμε τη δουλειά μας στην ηλικία των μαθητών, χωρίς όμως να χάσει την αυθεντικότητά του το έργο του ποιητή… Αυτό που ζήσαμε ήταν η διαρκής αποκάλυψη δυνατοτήτων, εκπαιδευτικών και μαθητών.

»Το Σχολείο μας μετατράπηκε σε εργαστήρι έκφρασης και δημιουργίας».


Θεατρικά δρώμενα
Οι μαθητές κατάφεραν να δημιουργήσουν ψυχικό κύκλωμα με το κοινό και να συγκινήσουν με τα αυτοσχέδια θεατρικά δρώμενα: «Ιθάκη», που πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές της ΣΤ’τάξεως, με υπεύθυνη την Βίκυ Τερτίγκα, δασκάλα......και «Ιδανικές φωνές», από τους μαθητές της ΣΤ’, με υπεύθυνο το δάσκαλο της Θεατρικής Αγωγής Σάκη Θεμελή.

Οι μαθητές της μικρής και της μεγάλης Χορωδίας του Σχολείου, με υπεύθυνο τον μουσικό Σπύρο Μπαλαμάτση, πάτησαν τα πλήκτρα της ψυχής των θεατών, δημιουργώντας συνήχηση στην ψυχή τους. Στο τέλος δε τραγούδησαν τον Ύμνο του Σχολείου, με τον οποίο ευχαριστούσαν τους δασκάλους τους και την διευθύντριά τους, προκαλώντας συναισθηματική δόνηση στην κατάμεστη αίθουσα του θεάτρου.
Συντελεστές
Υπεύθυνος για τα σκηνικά ήταν ο καθηγητής των Εικαστικών Στάθης Πηλιχός, για την δημιουργία της εικονοπροβολής ο γονέας Γιάννης Πανταζής και η δασκάλα Δήμητρα Μαμουλαίου, για την εικονοπροβολή η Ασημίνα Λάλου καθηγήτρια Πληροφορικής, για την δημιουργία του βίντεο της Α΄τάξεως η Ευαγγελία Πριμηκύριου και για την διδασκαλία των στίχων του ποιήματος The City η Σοφία Σταμούλη.
Ενεργό συμμετοχή είχαν όλοι οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου και το βοηθητικό προσωπικό.
              


Παρευρέθησαν ο παν. αρχιμ. πατ. Συμεών Ηλιοδρομίτης, ως εκπρόσωπος του σεβ. μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου, ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Αναγνώστου, ο σχολικός σύμβουλος της 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Ν. Ευβοίας Δημήτρης Μητάκος, διευθυντές Σχολείων, η πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Βέτα Κορωναίου, η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Α’/θμιας Θάλεια Καλαμπαλίκη κ.ά.
Χορηγός της εκδηλώσεως ήταν ο Δημοτικός Οργανισμός Άθλησης Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Χαλκίδος, ενώ ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων προσέφερε γλυκά στον κόσμο.


Δημοσιεύσεις στον Ευβοϊκό τύπο

Από την Ευβοϊκή Γνώμη


Από το Πανευβοϊκό Βήμα