18 Ιουν 2015

Εκδήλωση για τον Ελ Γκρέκο

   Την Τετάρτη 3  Ιουνίου 2015  πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Παπαδημητρίου από το σχολείο μας εκδήλωση  με θέμα: «Ελ Γκρέκο, στη φλόγα των μεταμορφώσεων »,  με αφορμή  τις επετειακές εκδηλώσεις για το έτος Ελ Γκρέκο.

   Την εντυπωσιακή έναρξη έκαναν  μαθητές της Δ΄ τάξης με μουσικοκινητικό  δρώμενο. 





























   Στη συνέχεια η  Δ/ντρια του Σχολείου  κ.  Καρλατήρα  Διονυσία   παρουσίασε δράσεις-δραστηριότητες  που είχαν πραγματοποιηθεί από  όλα τα τμήματα του σχολείου , τα οποία συμμετείχαν  στο συγκεκριμένο πολιτιστικό πρόγραμμα για το έτος Ελ Γκρέκο κατά τη διάρκεια της  χρονιάς, σχολιάζοντας παράλληλα: « Η δυσκολία του θέματος το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε φέτος ήταν αρκετά μεγάλη, όμως το τολμήσαμε, θελήσαμε να ανακαλύψουμε νέες διαδρομές, να περπατήσουμε στα δύσβατα μονοπάτια της  τέχνης, να οικοδομήσουμε μια γέφυρα πολιτιστικών και πολιτισμικών αξιών, μέσω του Ελ Γκρέκο, του συνδετικού κρίκου κατά τον ιστορικό τέχνης Νίκο Χατζηνικολάου της βυζαντινής αισθητικής με τον ευρωπαϊκό εικαστικό πολιτισμό. Οι μαθητές μας έπρεπε να κατανοήσουν την ανθρώπινη και καλλιτεχνική ζωή ενός από τους πιο ανήσυχους και εκκεντρικούς ζωγράφους του 16ου αιώνα, να μεταφερθούν νοερά σε μια άλλη εποχή, να ακολουθήσουν τις αισθητικές διαδρομές του Ελ Γκρέκο, να υποδυθούν ρόλους πέρα από τον ορίζοντα των δικών τους εμπειριών και να οδηγηθούν σε αισθητικές μεταμορφώσεις»




   Οι μαθητές  της ΣΤ΄τάξης  με το  θεατρικό δρώμενο για τον Ελ Γκρέκο  και  υπεύθυνο το δάσκαλο της Θεατρικής Αγωγής κ. Φλώρο Μιχάλη, ο οποίος είχε αναλάβει και τη συγγραφή του θεατρικού έργου κατενθουσίασαν το κοινό. Την ενδυματολογία των συμμετεχόντων στο θεατρικό την επιμελήθηκαν οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης με την επίβλεψη του δασκάλου Θεατρικής Αγωγής κ. Φλώρου Μιχάλη
Στο θεατρικό συμμετείχαν:

  • Ερμής Σαλλακίδης : Δομήνικος
  • Στάθης Σταθόπουλος ; Γκεβάρα
  • Κωνσταντίνος Πολυκαρπίδης : Τιτσιάνο
  • Γιάννη; Πάλλης : Αφηγητής
  • Στέφανος Πατουλιάς : Δούκας Καρτόνε - Αφηγητής
  • Νίκος Χουλιαράς : Δάσκαλος - Αγρότης
  • Νίκος Πετρογιάννης : Νικολός
  • Σπύρος Σμπιλίρης : Μανούσος
  • Δανάη Ρουμπή : Αφηγητής - Ιεροεξεταστής
  • Μαρίνα Ρόδη : Βοηθός
  • Καλλιόπη Οικονόμου : Ευγενής - Θεά Δήμητρα
  • Ελευθερία Χρήστου : Ακόλουθος
  • Ελένη Τρίκκα : Χερώνυμα
  • Χαρούλα Παππά : Αφηγητής
  • Μαριαλένα Φέκκα : Ευγενής - Μαθητής
  • Αντρέας Υμεράι : Πατέρας - Αφηγητής





  Οι μαθητές   της μεγάλης  χορωδίας του σχολείου με υπεύθυνη την μουσικό κ. Σαμαλέκα Αναστασία  προκάλεσε συναισθηματική δόνηση στην ψυχή των θεατών .




  Η ποικιλομορφία του προγράμματος, η εναλλαγή παραδοσιακών  χορών από τη γενέτειρα του Γκρέκο, παραδοσιακών μουσικών οργάνων, τα χορευτικά, η μουσική, τα σκηνικά διατήρησαν  αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών ως τη λήξη της εκδήλωσης.   

  Στο τέλος η χορευτική ομάδα του Συλλόγου Κρητών Εύβοιας: « Ο Ψηλορείτης» , απογείωσε το κοινό και καταχειροκροτήθηκε.

   Παράλληλα λειτούργησε στην είσοδο του θεάτρου έκθεση ζωγραφικής  και αγιογραφίας με έργα μαθητών του σχολείου .



   Υπεύθυνος για την έκθεση της ζωγραφικής, της αγιογραφίας, των σκηνικών  ήταν  ο  καθηγητής των Εικαστικών κ. Στάθης  Πηλιχός ,  για την τεχνική υποστήριξη, προβολή διαφανειών η κ. Λάλου Ασημίνα καθηγήτρια Πληροφορικής, για τη δημιουργία του βίντεο της Γ΄ τάξης  η κ. Μαμουλαίου Δήμητρα. Για τη διδασκαλία των παραδοσιακών χορών στους μαθητές η κ. Πατσουλάκη Ευαγγελία και η κ. Σταματάκου Παρασκευή, για το  χορευτικό των μαθητών των απογευματινών μαθημάτων που πραγματοποιούνται από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων  η κ. Στέργου Σοφία.

 Ενεργό συμμετοχή είχαν όλοι  οι  εκπ/κοί του σχολείου  και το βοηθητικό προσωπικό .

   Την εκδήλωση παρακολούθησαν  Δ/ντές Σχολείων, η Πρόεδρος Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών κ. Βέτα  Κορωναίου, η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Α/θμιας  Εκπ/σης Ν. Εύβοιας  κ. Θάλεια Καλαμπαλίκη.
Χορηγός  της εκδήλωσης  ήταν ο Δημοτικός Οργανισμός Άθλησης Πολιτισμού και Περιβάλλοντος  Χαλκίδας.

Ο Σύλλογος  Γονέων και Κηδεμόνων  βοήθησε στην υλοποίηση της  εκδήλωσης.


Βίντεο εκδήλωσης

Για να δείτε το πρώτο μέρος της εκδήλωσης πατήστε εδώ
Για να δείτε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πατήστε εδώ
Για να δείτε το τρίτο μέρος της εκδήλωσης πατήστε εδώ
Για να δείτε το τέταρτο μέρος της εκδήλωσης πατήστε εδώ
Για να δείτε το πέμπτο μέρος της εκδήλωσης πατήστε εδώ
Για να δείτε βίντεο με τις δραστηριότητες των μαθητών του Γ΄1 πατήστε εδώ



Δημοσιεύσεις στον Ευβοϊκό Τύπο

Από το Πανευβοϊκό Βήμα


Από την Ευβοϊκή Γνώμη









Η θάλασσα μέσα από την τέχνη

   Ζούμε σε μια πόλη παραθαλάσσια. Η θάλασσα αγγίζει όλους τους ανθρώπους, τον καθένα με διαφορετικό τρόπο. Εμφανίζεται στην καθημερινότητά μας με τη μορφή της διεξόδου, του αγωνιστικού πεδίου, του μυστηρίου, της έμπνευσης, της δοκιμασίας, της εμπειρίας, της ευχαρίστησης, σαν την ίδια μας τη ζωή. Είναι στοιχείο που παρεμβαίνει δυναμικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας.

   Στην Ελλάδα, θάλασσα και ξηρά συνυπάρχουν σε μια σχέση αλληλεξάρτησης. Τα ταξίδια , η επικοινωνία, το εμπόριο, η διατροφή, η ξενιτιά, η ποίηση, το τραγούδι είναι στοιχεία του λαού μας που είναι στενά δεμένα με τη θάλασσα. Όχι μόνο δε μπορεί να αγνοηθεί αλλά είναι ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας.

   Για όλους αυτούς τους λόγους, το  πρόγραμμα που εκπόνησε φέτος η Ε΄2 τάξη του σχολείου μας είχε τίτλο: «Η θάλασσα μέσα από την τέχνη».

   Συγκεκριμένα, τα παιδιά με το δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, με την προσωπική τους έρευνα, τις συζητήσεις, το παιχνίδι και τη δημιουργική έκφραση κάθε μορφής τέχνης, προσέγγισαν το θέμα, μέσα από την λογοτεχνία , την ποίηση, τη μουσική, το χορό, το θέατρο, τη ζωγραφική, τον κινηματογράφο, την κεραμική, την παράδοση, το face painting και τη φωτογραφία. Η θάλασσα σαν έννοια με ιδιαίτερα πλούσια διαπολιτισμικά στοιχεία έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά να επεξεργαστούν αυτά τα στοιχεία στην ομάδα τους και να τα αξιοποιήσουν εποικοδομητικά και δημιουργικά. Το πρόγραμμα αποτέλεσε άριστο πλαίσιο για την απόκτηση γνώσεων, τη διαμόρφωση δεξιοτήτων, αξιών και στάσεων και την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της κριτική σκέψης αλλά και της συναισθηματικής ανάπτυξης των μαθητών.

   Ο σχεδιασμός και ο συντονισμός του προγράμματος έγιναν από την υπεύθυνη εκπαιδευτικό του τμήματος Σπανού Αικατερίνη.
Για την υλοποίηση του προγράμματος βοήθησαν επίσης:
Ο καθηγητής Εικαστικών :Πηλιχός Ευστάθιος

Η καθηγήτρια Μουσικής :Σαμαλέκα Αναστασία
Ο καθηγητής Θεατρικής Αγωγής: Φλώρος Μιχάλης
Η καθηγήτρια Πληροφορικής: Λάλου Ασημίνα



 Στο τέλος της σχολικής χρονιάς:

-Οι μαθητές παρουσίασαν το πρόγραμμά τους στο Θέατρο Παπαδημητρίου στα πλαίσια της πολιτιστικής εκδήλωσης με τίτλο "Τα παιδιά σε δράση για το περιβάλλον, την υγεία, τον πολιτισμό" που διοργανώθηκε από τη Δ/νση Π.Ε. Ευβοίας  με πρωτοβουλία της υπεύθυνης πολιτιστικών προγραμμάτων του νομού μας κ. Θάλειας  Καλαμπαλίκη.






Για να δείτε την παρουσίαση του προγράμματος πατήστε  εδώ




-Παρουσίασαν το πρόγραμμα τους στους μαθητές του σχολείου μας.






-Συμμετείχαν με τις φωτογραφίες που τράβηξαν στην έκθεση φωτογραφίας με θέμα "Η γειτονιά του σχολείου μέσα από τα μάτια των παιδιών" στα πλαίσια της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Δασκάλων  και Νηπιαγωγών Χαλκίδας , στο "Στρογγυλό", στην παραλία της Χαλκίδας στις 14 Ιουνίου 2015.







Έργα του Ελ Γκρέκο από τους μαθητές μας

  Οι μαθητές της Ε΄και ΣΤ΄τάξης  μελέτησαν τα έργα του Ελ Γκρέκο, άκουσαν για το καθένα την ιστορία του και τις πληροφορίες που τους έδωσε ο δάσκαλός των εικαστικών κ. Στάθης Πηλιχός, εντυπωσιάστηκαν  από τα φωτεινά χρώματα, τα επιμηκυμένα σώματα με τα μακριά δάχτυλα και παρατήρησαν το σκοτεινό σχεδόν μαύρο χρώμα που χρησιμοποιούσε ο ζωγράφος στη βάση. Αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν μαύρο χαρτόνι  πάνω στο οποίο μετέφεραν τις βασικές γραμμές του πίνακα (π.χ. περίγραμμα) και με τη χρήση των λαδοπαστέλ (υλικό μαλακό και εύπλαστο, εύκολο στη μείξη του) τοποθέτησαν τους αντίστοιχους  χρωματισμούς ανάλογα με το πρότυπο  και το άπλωσαν με την τεχνική του σβησίματος για να δώσουν την "υφή", την όψη των πινάκων του Γκρέκο.

   Τα έργα που επιλέχθηκαν είναι: Αγόρι που ανάβει κερί 1570-1576 Εθνικό Μουσείο Καποντιμόντες  Νάπολη Ιταλίας, θαυμαστό παράδειγμα φωτοσκιάσεων,χρησιμοποιεί ως προσχημα για να μελετήσει το φως και τις λεπτοφυείς ανταύγειες του στο πρόσωπο του αγοριού, η εξέλιξη του θέματος από τον Ρέμπραντ και τον Ζωρζ  Ντε Λα Τουρ το 17ο αιώνα θα αποδώσει το ίδιο θέμα αρκετές φορές

Αγόρι που ανάβει κερί



Πορτρέτο  του Γιώργη Μανουήλ , γιου και συνεργάτη του Γκρέκο(1603)




Αυτοπροσωπογραφία του Γκρέκο σε ώριμη ηλικία 1549-1609



Το Τολέδο (1597 -1614)



Ο Κύριος αίρει  το Σταυρό (1594-1604)



Λεπτομέρεια του Εσπόλιο (1577-1579)

Ο Χριστός Σωτήρ (1608-1614)


Μαθήματα αγιογραφίας

    Με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις για το έτος Ελ Γκρέκο οι μαθητές του σχολείου μας ασχολήθηκαν εκτός των άλλων και με την αγιογραφία.
   Λαμβάνοντας υπόψη ότι  ο μεγάλος ζωγράφος ξεκίνησε την πορεία της τέχνης του ως αγιογράφος και με αφορμή το μάθημα του βιβλίου της Γ΄και Δ΄τάξης "Βυζαντινή Αγιογραφία"  ο δάσκαλος των εικαστικών κ. Στάθης Πηλιχός, τους μίλησε για την τεχνική της αγιογραφίας. Έστησαν ένα εργαστήρι αγιογραφίας στη βιβλιοθήκη του σχολείου. Έφεραν τα απαραίτητα, διδάχτηκαν όλη τη διαδικασία κατασκευής μιας  εικόνας από την προετοιμασία του ξύλου ως το χρωματισμό και το χρύσωμα. Δεν στάθηκαν όμως μόνο στην απλή εκμάθηση διαδικασίας των υλικών. Εισχώρησαν στην ιερή τέχνη της αγιογραφίας με την παραδοσιακή χρήση της αυγοτέμπερας. Τα παιδιά  έκαναν χρήση του πινέλου στην αυγοτέμπερα και του κονταριού για σταθερό χέρι και αγιογράφησαν εικόνες.








Το παιχνίδι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

  Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς εκπονήθηκε το πρόγραμμα: ''Το παιχνίδι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα''. Οι μαθητές του τμήματος  Δ'1 είχαν τη δυνατότητα να δουν το παιχνίδι όπως αυτό εξελίχθηκε με το πέρασμα των χρόνων. Ήρθαν σε επαφή με ομαδικά παιχνίδια που έπαιζαν συνομήλικοί τους στην Αρχαία Ελλάδα, δημιούργησαν τις δικές τους κούκλες, γνώρισαν την "πλαγγόνα" και κατασκεύασαν το δικό τους αντίγραφο. 







   Ιδιαίτερα ενθουσιάστηκαν με τη μουσειοσκευή που το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είχε την καλοσύνη να μας δανείσει, η οποία περιείχε, όχι μόνο πληροφορίες, αλλά και ακριβή αντίγραφα παιχνιδιών που έχουν διασωθεί και εκτίθενται στο μουσείο.





  Έκαναν σύγκριση των παιχνιδιών της αρχαιότητας με τα παιχνίδια της σημερινής εποχής και κάποια από αυτά τα έπαιξαν στο μάθημα της φυσικής αγωγής.
 Τέλος, οι μαθητές μίλησαν για το ρόλο της διαφήμισης, πώς αυτή λειτουργεί, αλλά και τι πρέπει οι ίδιοι να προσέχουν στην επιλογή παιχνιδιών. Το πρόγραμμα είχε διάρκεια 8 μηνών και εκπονήθηκε με την καθοδήγηση της καθηγήτριας αγγλικών κ. Ευαγγελίας Γεωργίου, σε συνεργασία με την καθηγήτρια φυσικής αγωγής κ.Παρασκευής Σταματάκου.

16 Ιουν 2015

Επίσκεψη στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη

   Τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη επισκέφτηκε το τμήμα Ε΄2 του σχολείου μας, την Τετάρτη 20 Μαΐου.




   Τα παιδιά υποδέχτηκαν οι υπεύθυνες της βιβλιοθήκης οι οποίες τους ξενάγησαν στο χώρο και απάντησαν στις ερωτήσεις τους. Στη συνέχεια οι μαθητές συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Τα πώς και τα γιατί".



   Παίζοντας χωρίστηκαν σε ομάδες και...



...άρχισαν να ξεφυλλίζουν τα βιβλία.


   Όταν όλα "τα πώς και τα γιατί" βρήκαν την απάντησή τους, κάθε ομάδα ανακοίνωσε τα αποτελέσματα στην ολομέλεια της τάξης.


   Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την αφήγηση ενός "γρήγορου" παραμυθιού!

Πριν την αποχώρηση οι μαθητές ευχαρίστησαν τις βιβλιοθηκάριους για τις τόσο δημιουργικές ώρες που πέρασαν παρέα.
Τα παιδιά συνόδεψε η δασκάλα της τάξης κ. Σπανού Κατερίνα.








Συμμετοχή σε αγώνες ποδοσφαίρου

   Οι μαθητές της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν στο τουρνουά ποδοσφαίρου  που διοργάνωσαν οι γυμναστές των δημοτικών σχολείων: 5ου, 13ου,17ου,18ου, 19ου και 25ου. Το σχολείο μας έφτασε στο μικρό τελικό και κατέλαβε την τέταρτη θέση 
   Τους μαθητές συνόδεψαν οι καθηγήτριες φυσικής αγωγής κ. Πατσουλάκη Ευαγγελία και κ. Σταματάκου Παρασκευή.






Διδακτική επίσκεψη στο Παναθηναϊκό Στάδιο

Την Τετάρτη 13 Μαΐου τα τμήματα Δ΄1, ΣΤ΄1 και ΣΤ΄2 του σχολείου μας πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Το καινοτόμο πρόγραμμα επιμορφωτικών επισκέψεων και αθλητικών δραστηριοτήτων για μαθητές Δημοτικών Σχολείων της χώρας υλοποιείται από το  Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού & Θρησκευμάτων,  & Αθλητισμού σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, τον ΣΕΓΑΣ, την ΕΟΠΕ και την ΕΟΚ, στο πλαίσιο της προσπάθειας αναβάθμισης των διδακτικών επισκέψεων των σχολείων.








   Σκοπός του προγράμματος ήταν να προσφέρει στους μαθητές ένα πλούσιο εκπαιδευτικό και πληροφοριακό υλικό για την ιστορία του Σταδίου, το οποίο αποτελεί ένα διαχρονικό σύμβολο αθλητισμού, πολιτισμού και ιστορίας στο κέντρο της σημερινής Αθήνας και παράλληλα, μέσω ενός οργανωμένου αθλητικού προγράμματος με τη μορφή παιχνιδιού, να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές να γνωρίσουν από κοντά τα αγωνίσματα του Κλασικού Αθλητισμού.




    Στη διάθεση των μαθητών, που επισκέφθηκαν το Παναθηναϊκό Στάδιο, τέθηκε ένα σύγχρονο σύστημα αυτόματης ξενάγησης, με σκοπό να γνωρίσουν κάθε γωνιά του Σταδίου και να μάθουν την υπερδισχιλιετή ιστορία του. Τη γνωριμία τους με τα αθλήματα οι μαθητές  τη βίωσαν μέσω των προγραμμάτων Kids Athletics, τα οποία αφορούν το άθλημα του στίβου. Το πρόγραμμα της Παγκοσμίου Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF), το Kids’ Athletics, είναι ένα σύνολο κινητικών και λειτουργικών δεξιοτήτων προσαρμοσμένων στις ανάγκες των παιδιών ανάλογα με την ηλικία τους και συμπεριλαμβάνει τρεις ομάδες αγωνισμάτων: τα αγωνίσματα δρόμου, τις ρίψεις και τα άλματα. 










Τους μαθητές συνόδεψαν η δασκάλα του Δ΄1 κ. Τσάλλα Αικατερίνη και οι καθηγήτριες φυσικής Αγωγής κ. Πατσουλάκη Ευαγγελία και κ. Σταματάκου Παρασκευή.
Οι μαθητές μας επέστρεψαν κατενθουσιασμένοι από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Η ξενάγηση και η παρουσίαση από τους υπεύθυνους του προγράμματος είχαν πολύ ενδιαφέρον.