20 Ιουν 2013

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

Η Διευθύντρια και το Διδακτικό Προσωπικό του σχολείου 
σας εύχονται καλό καλοκαίρι!!!



ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Ο κόσμος λάμπει
σαν ένα αστέρι, 
βουνά και κάμποι, 
δένδρα, νερά, 
γιορτάζουν πάλι, 
καθώς προβάλει
το καλοκαίρι. 
Θεού χαρά! 


Φωνούλες γέλια
φέρνει τ' αγέρι
μέσ’ απ’ τ’ αμπέλια
τα καρπερά. 
Παιδιά αγγελούδια
ψέλνουν τραγούδια
στο καλοκαίρι. 
Θεού χαρά! 

Την ώρα τούτη
σκορπά ένα χέρι
χάδια και πλούτη, 
κι η γη φορά, 
σαν μια πορφύρα. 
Ζωής πλημμύρα
το καλοκαίρι. 
Θεού χαρά! 


Η φύσις πέρα
ω νέοι και γέροι, 
σα μια μητέρα
μας καρτερά. 
Η φύσις όλη
σαν περιβόλι
το καλοκαίρι. 

Θεού χαρά!

Κωστής Παλαμάς



Η καλοκαιρινή μας γιορτή!

Η πρόσκληση της γιορτής.



Την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013 πραγματοποιήθηκε η καλοκαιρινή γιορτή του σχολείου μας  στον προαύλιο χώρο του.Η γιορτή τελέστηκε με τη λήξη της σχολικής χρονιάς και όπως κάθε χρόνο πήρε διαστάσεις πολιτιστικού γεγονότος που έχει καθιερωθεί για τους κατοίκους της περιοχής.



Οι γονείς και οι κάτοικοι της περιοχής μας τίμησαν με την παρουσία τους.




Η Διευθύντρια του σχολείου κ. Καρλατήρα Διονυσία απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό. 








Αμέσως μετά ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη από τους μαθητές και τις μαθήτριες των Γ', Δ' και Ε' τάξεων του Σχολείου υπό την καθοδήγηση της Μουσικού κ. Σαμαλέκα Αναστασίας.








Εν συνεχεία οι μαθητές του Γ'2 τμήματος παρουσίασαν υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους κ. Πριμηκυρίου Ευαγγελίας τη δική τους διασκευή του κλασικού έργου του Αριστοφάνη "Λυσιστράτη" .












Έπειτα οι μαθητές των Α', Β' και Στ' τάξεων τραγούδησαν τραγούδια με αγγλικό στίχο με τη βοήθεια των καθηγητριών Αγγλικών , κ. Καραγκιζοπούλου Πηνελόπης και Τσαντίλη Κωνσταντίνας.





















Ακολούθησε θεατρική παράσταση από τους μαθητές της Στ' με τίτλο : "Στη σκιά του γαϊδάρου" υπό τις οδηγίες του θεατρολόγου και ηθοποιού κ. Αρμένη Φώτη.

Η αφίσα του έργου από τους μαθητές της Στ'.




Σημαντική για την πραγματοποίηση της σχολικής γιορτής ήταν η συνδρομή του δασκάλου των Εικαστικών κ. Πηλιχού Ευστάθιου ο οποίος επιμελήθηκε τα σκηνικά της εκδήλωσης και βοήθησε στην 
κατασκευή των κοστουμιών για το θεατρικό της Στ.






















Ακόμη,οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου παρουσίασαν μοντέρνους χορούς με συντονίστρια την χοροδιδάσκαλο Τριανταφύλλου Μαρία.









Οι μαθητές της Στ' τάξης έβγαλαν αποχαιρετιστήριο λόγο και τραγούδησαν με την καθοδήγηση της Μουσικού του Σχολείου κ. Σαμαλέκα Νατάσας ένα τραγούδι τους στίχους του οποίου είχαν γράψει οι ίδιοι.Η στιγμή αυτή ήταν έντονα συγκινησιακή για τη Διευθύντρια και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου καθώς με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές θέλησαν να τους ευχαριστήσουν.





















Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή αναμνηστικών στους μαθητές της Στ' αλλά και συμβολικών δώρων στο εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Ζέρβα Δημήτριο. 

Η μεγάλη έκπληξη της βραδιάς ήταν η πλαισίωση της γιορτής με παραδοσιακούς χορούς συνοδεία ζωντανής ορχήστρας με μέριμνα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.Υπεύθυνοι χοροδιδάσκαλοι ήταν: ο κ. Κυριακόπουλος Ευάγγελος και η κ. Τούντα Χριστίνα και οι μουσικοί που έπαιξαν ήταν: ο κ. Δρακονάκης Αντώνης (λαούτο) και ο κ. Γεωργάκαινας Δημήτρης (βιολί).Να σημειωθεί πως οι μουσικοί προσφέρθηκαν να καλύψουν το κομμάτι αυτό της εορτής χωρίς χρηματική αποζημίωση.




Παράλληλα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων λειτούργησε έκθεση ζωγραφικής από τους μαθητές που παρακολούθησαν μαθήματα στα απογευματινά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ,με υπεύθυνη την κ. Παναγιώτου Βούλα.




Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυρίες του Σύλλογου Γονέων και Κηδεμόνων (κ. Κρόκου Φιλίτσα, κ. Τζιγιάννη Νίκη, κ. Τσουβαλά Γιούλη και κ. Ρόδη Έλενα)μοίρασαν παγωτά και χυμούς σε όλους τους μαθητές για να τους γλυκάνουν για την προσπάθειά τους.

Οι λιλιπούτειοι μαθητές της Α' τάξης  χαρούμενοι που με επιτυχία πλαισίωσαν την γιορτή.


 

19 Ιουν 2013

Fairy Tale salad



Στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης, η Β1 τάξη δημιούργησε το δικό της παραμύθι υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Αγγλικών κ. Κωνσταντίνας Τσαντίλη το χρονικό διάστημα Οκτώβριος 2012 – Μάρτιος 2013.
Οι μαθητές πήραν τους ήρωες γνωστών μας παραμυθιών και τους έκαναν πρωταγωνιστές στο δικό τους παραμύθι (‘παραμυθοσαλάτα’). Εκείνοι βρήκαν τον τίτλο, διαμόρφωσαν την εξέλιξη της ιστοριούλας και κατέληξαν σε ένα κοινό τέλος. Υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας ανέλαβαν και την εικονογράφηση των σκηνών, του εξώφυλλου και του οπισθόφυλλου. Επίσης χωρισμένοι σε ομάδες ανέλαβαν και τη δημιουργία δραστηριοτήτων, καθώς και την εικονογράφηση αυτών.
Στο τέλος δημιουργήθηκε ένα παραμύθι που είμαστε σίγουροι ότι όσοι το διαβάσουν, θα το βρούνε τόσο ενδιαφέρον όσο κι εμείς. Ένα παραμύθι για τη δημιουργία του οποίου οι μαθητές καλλιέργησαν τη φαντασία τους και το ομαδικό πνεύμα.

18 Ιουν 2013

Σαν όνειρο ...

Κι αυτή  η χρονιά πέρασε σα  να `ταν όνειρο ...
Γέλια, χαρές ...
Λες και  κάθε μέρα να γιόρταζε όλη η γη...
Καθένας  μας έλεγε μίαν ευχή...

Νομίζαμε πως ονειρευόμασταν...
Κάναμε με τη φαντασία μας ταξίδια μακρινά..
Σαν να  μας τραγουδούσαν ποτάμια,
πουλιά και ουρανοί...

Τι να πρωτοθυμηθούμε...  Τι να πρωτοπούμε...

Κλείσαμε όλα μας τα δημιουργήματα, τα κατορθώματα, τα παιχνίδια, τα αστεία, όλες μας τις στιγμές... βαθιά μέσα στην καρδιά μας! 

Γι' αυτό θελήσαμε να σας ταξιδέψουμε κι εσάς μέσα από αυτό το βίντεο!



Παιχνίδια με παραμύθια

Τα παραμύθια ,παγκόσμια λαϊκή κληρονομιά, είναι ιδιαίτερα αγαπητά στα παιδιά. Ταυτόχρονα προσεγγίζουν και αναδεικνύουν καταστάσεις και προβλήματα της σύγχρονης πραγματικότητας που αφορούν τόσο στο ανθρώπινο όσο και στο φυσικό περιβάλλον. Για τους λόγους αυτούς επιλέχθηκε το πρόγραμμα «παιχνίδια με παραμύθια» το οποίο εκπονήθηκε από την Α1 τάξη του σχολείου μας.

Το πρώτο παραμύθι πάνω στο οποίο δουλέψαμε ήταν «ο Φεγγαροσκεπαστής», ένα παραμύθι για τη φιλία και την αλληλεγγύη .
Η αφήγηση του παραμυθιού έγινε με  ταυτόχρονη προβολή παρουσίασης.



Συλλαβίζοντας το όνειρο...

Στα πλαίσια των προγραμμάτων  σχολικών δραστηριοτήτων Φιλαναγνωσίας για τους μαθητές της Α/θμιας Εκπ/σης  εκπονήσαμε το πρόγραμμα ‘‘Κινηματογράφος και βιβλίο’’ σε μια δική μας παραλλαγή.

Επιλέξαμε την ταινία ‘Akilla and the bee’ (Συλλαβίζοντας το όνειρο) και μετά από πρόταση των μαθητών αποφασίσαμε να φτιάξει ο καθένας το δικό του ημερολόγιο για την ηρωίδα της ταινίας!


Αφού επεξηγήθηκε ο τρόπος καταγραφής του ημερολογίου,ξεκίνησε η σταδιακή προβολή της ταινίας σε 9 ενότητες, στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας. 

Παράλληλα ,επειδή η ταινία πραγματευόταν τη συμμετοχή ενός 11χρονου κοριτσιού (Akilla) σε ένα διαγωνισμό ορθογραφίας, μέσα στην τάξη παίξαμε παιχνίδια που έχουν σχέση με την ορθογραφία, την ετυμολογία και τη γραμματική αναγνώριση των λέξεων της ελληνικής γλώσσας, όπως: ‘’Μιλάτε ελληνικά;’’ , ‘’Λίγα λόγια και σοφά’’ και  ‘’Κρυπτόλεξο’’.

Στόχοι του project,οι οποίοι και επιτεύχθηκαν , ήταν οι μαθητές να καταστούν γνώστες της ελληνικής γλώσσας αλλά και να βελτιώσουν την παραγωγή τόσο του γραπτού όσο και του προφορικού λόγου. Ταυτόχρονα να γίνουν κοινωνοί της έκτασης  της ελληνικής γλώσσας, καθώς μέσα από την ταινία μπορούσαν να αντιληφθούν ότι άλλες γλώσσες, όπως η αγγλική, έχουν δανειστεί λέξεις και όρους της γλώσσας μας. (thesis=θέση/άποψη,periodicity=περιοδικότητα, therapeutical=θεραπευτικός κ.τ.λ)
Και τέλος να εξοικειωθούν με τη χρήση των Τ.Π.Ε ως εργαλείο έκφρασης καθώς τα ημερολόγια τους θα τα κατέγραφαν σε ηλεκτρονική μορφή, με τη βοήθεια του κειμενογράφου,ούτως ώστε να τυπωθούν και να βιβλιοδεθούν.

Το πρόγραμμα είχε διάρκεια 4 μήνες  και πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία της δασκάλας της τάξης κ. Πριμηκυρίου Ευαγγελίας σε συνεργασία με την καθηγήτρια της Πληροφορικής του σχολείου μας κ. Δεσποτοπούλου Ζωής.


Εδώ θα δείτε ένα μικρό δείγμα από τις εργασίες των μαθητών.




17 Ιουν 2013

Το δέντρο ως πηγή έμπνευσης.

Σε όλους τους λαούς το δέντρο κατέχει εξέχουσα σημασία και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσής τους.Η ιδέα της συγγένειας ανθρώπου και δέντρου αντικατοπτρίζεται και σε κοσμογονικούς μύθους.
Υπάρχει το ιερό δέντρο,το δέντρο της ζωής και του θανάτου,του καλού και του κακού,το δέντρο του πεπρωμένου,το στοιχειωμένο δέντρο,το δέντρο του κόσμου και της γνώσης.Το δέντρο της γνώσης αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους μαθητές της Α΄τάξης, 




της Γ΄ και Δ΄ τάξης 



και της Ε΄ και  Στ΄τάξης



όπου με  την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού των εικαστικών κ.Στάθη Πηλιχού κόσμησαν  τους διαδρόμους του σχολείου μας.

Το δέντρο στον κόσμο του παραμυθιού από τους μαθητές της Β΄ τάξης.




ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ B.E.S.T ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας καθώς έλαβαν επιτυχώς μέρος στο πρόγραμμα  B.E.S.T (Bringing Europe to School Teachers) του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Jean Monnet με επιστημονική υπεύθυνο την κ.Φωτεινή Ασδεράκη, Λέκτορα του τμήματος Δ.Ε.Σ  Πειραιά .
Στόχος του Προγράμματος αυτού ήταν η βαθύτερη ενημέρωση των μαθητών των μεγάλων τάξεων του Δημοτικού σχετικά με την ιδέα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τη λειτουργία των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. και τη φιλοσοφία της αρμονικής συνύπαρξης και προόδου των Ευρωπαϊκών λαών μέσα απο την ετερότητά τους. 
Ο τρόπος που επιλέξαμε να προσεγγίσουμε το θέμα συνδύαζε τις νέες τεχνολογίες, την τέχνη του Κινηματογράφου αλλά και την "9η Τέχνη" των Comic και του Animation. Τα παιδιά επέλεξαν πλήθος κινουμένων σχεδίων, ντοκιμαντέρ, ταινιών μικρού μήκους και Animation νέας γενιάς με στόχο τον εντοπισμό των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε χώρας, τις διακρατικές σχέσεις και τη στάση της καθεμίας απο αυτές απέναντι στην ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. 
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά!
 Η εργασία απέσπασε πολύ καλές κριτικές και παρουσιάστηκε στη δεύτερη φάση του Σεμιναρίου του τμήματος ΔΕΣ του Πανεπιστημίου Πειραιά. 
Τα αποτελέσματα της έρευνας των παιδιών θα συμπεριληφθούν στο e-Gook και στο e-Game που προετοιμάζει το Πανεπιστήμιο και θα δημοσιευθούν. 
Στον παρακάτω σύνδεσμο σας παραθέτουμε ένα μικρό μέρος των αποτελεσμάτων της εργασίας.Συγκεκριμένα μόνο όσα Animation  αναφέρονται σε στοιχεία κουλτούρας και όχι  των διεθνών σχέσεων. Αν επιθυμείτε λεπτομέρειες σχετικά με την υπόλοιπη εργασία, με χαρά θα σας ενημερώσουμε.
Καλό Καλοκαίρι!

Δείτε ένα απόσπασμα της εργασίας μας